אני משתמש כבר כחצי שנה במערכת והיא עובדת טוב, במגבלות שפורטו ברשומה הראשונה.אני מעריך שקצב החיסכון המים השנתי הוא כ-8 קוב.
אני עדיין המשתמש היחיד בבית, ועד שלא אמצא פיתרון לשאיבת המים ממיכל האיסוף, כנראה לא יהיה שינוי.זאת מכיוון שעמידה במיכל האסוף בזמן המקלחת, שפיכת המים למיכל האגירה ושימוש במשאבה הידנית אינו מתאים לכל אחד.
השלב הבא של שיפור המערכת היה אמור להיות הוספת משאבה לשאיבת המים.עד היום לא הצלחתי למצוא משאבה מתאימה שגם תוכל לשאוב מעל 10 ליטר מים בדקה לגובה של לפחות 3 מטר, גם תהיה קטנה ושקטה מספיק (מותקנת בחדר המקלחת), וגם שתעבוד עם אפשר על 24 וולט.כמו כן רצוי שתהיה משאבת יניקה, כך שתוכל לשאוב גם אם צינור המים ריק בהתחלה.
המשאבות הפוטנציאליות שמצאתי עד כה מיועדות לסירות ועולות כמה אלפי שקלים, כך שהן אינן מהוות אלטרנטיבה ממשית.אשמח לקבל רעיונות ועצות לגבי המשאבה.
להלן כמה עדכונים לגבי שינויים שביצעתי מאז הרשומה הקודמת:
1.עברתי להשתמש באמבטיה מפלסטיק (ראו תמונה) במקום מיכל, מכיוון שקרקעית המיכל לא עמדה בעומס ונישברה (החלפתי מיכל פעמיים עד שעברתי לאמבטיה).המחיר דומה (כ-80 ש"ח).
2.כדי ליבש את האמבטיה בסוף המקלחת, אני מציב אותה במאונך על המשטח נגד החלקה, כפי שנראה בתמונה:
3.הפסקתי לאגור את המים לאחר שהסתבנתי.הדבר מוריד את מיחזור המים לכ- 65% (לעומת כ- 75% קודם), אבל כמות זו עדיין מספיקה לשימוש בשירותים.היתרון העיקרי הוא שכמות הלכלוך במיכל האגירה יורדת במידה ניכרת, מכיוון שלא ניכנס סבון למיכל.דבר זה מאפשר את ניקוי מיכל האגירה בתדירות יותר נמוכה. חשוב בעיקר כאשר מיכל האגירה מותקן גבוהה וקשה לנקות אותו.
המערכת המוצגת כאן היא אב טיפוס ראשון של מערכת המאפשרת להשתמש במי המקלחת להדחת האסלה בשירותים (הרעיון אינו חדש - קיימות הרבה מערכות למטרה זו, בעיקר ניסיוניות).בעקבות הידע והלקחים שיצטברו במהלך השימוש במערכת יתבעו שיורים במערכות אב-טיפוס הבאות.
המערכת הנוכחית מיועדת לאנשים עם מוטיבציה גבוהה לחיסכון במים בגלל אופן הפעלתה. לא הוכנסו בה מרכיבים שעלותם גבוהה או שדורשים בדיקה מעמיקה לבחירת המרכיב המתאים (כמו משאבה חשמלית).במערכות הבאות מתוכננים שיפורים שיאפשרו לכל המשפחה להשתמש בהן.
פתיחת הטוש =>איסוף מי המקלחת =>הרמת מיכל האיסוף =>אגירת המים
ב. השימוש במים:
סגירת ברז המים=>הדחת האסלה=> שאיבת המים לניאגרה =>הפסקת השאיבה
1.2מרכיבי המערכת
מרכיבי המערכת העיקריים הם:
1.מיכל איסוף מים בזמן המקלחת.אני משתמש במיכל פלסטיק של 100 ליטר (במקור המיכל מיועד לאיחסון).
2.מיכל אגירה למים שאליו מועברים המים ממיכל האיסוף (בהמשך מתוכננת שאיבת המים למיכל האגירה כבר בזמן המקלחת).אני משתמש במיכל פלסטיק של 45 ליטר.גודל זה מספיק לאדם אחד שמתקלח מספר דקות מועט (כפי שמצופה ממי שאי בזבוז מים חשוב לו ...).ע"פ כמות המים במיכל אני משתמש בכ- 35 ליטר למקלחת, כקוב מים בחודש.
כדאי להתקין את המיכל בזוית קטנה, כך שכאשר הוא כמעט ריק, המים יצטברו ליד צינור המשאבה.
בהתקנת מיכל האגירה, יש לקחת בחשבון את משקלו עם המים!
3.משאבה ידנית להעברת המים ממיכל האגירה לניאגרה.במערכת זו, המיכל מותקן רק מעט יותר גבוה מהניאגרה, ולכן אין אפשרות להסתמך על הפרש הגבהים כדי להעביר את המים.התקנת המיכל ליד הניאגרה מאפשרת שימוש במשאבת דלק פשוטה שמחוברת לניאגרה דרך חור שקדחתי במכסה.
4.ברז לסגירת כניסת מים נקיים לניאגרה. הברז מיועד למנוע כניסת מים נקיים לניאגרה כאשר יש במיכל האגירה מים.אפשר להשתמש גם בברז שאליו מתחבר צינור המים לניאגרה, אולם במקרים רבים ברז זה אינו מיועד לפתיחות וסגירות רבות.
2אופן השימוש במערכת
להלן מוסבר התהליך ואופן השימוש במערכת.
2.1אגירת המים בזמן המקלחת
3.1.1איסוף המים בזמן המקלחת
לפני שפותחים את ברז המים במקלחת, שמים את מיכל האיסוף כך שהמים יאספו בתוכו עד שמגיעים המים החמים.לאחר מכן עומדים במיכל בזמן המקלחת, כך שהמים נאספים בתוכו.לפני שמסתבנים, רצוי להעביר את המים שנאספו למיכל האיסוף (ראה בהמשך), כי אחרת המיכל יהיה כבד מדי.בסוף המקלחת מעבירים שוב את המים למיכל האיסוף.
כשמסתבנים, אפשר להזיז את מיכל האיסוף הצידה ואת השטיפה הראשונית של שסבון לבצע מחוץ למיכל.בדרך זו מתבזבזים קצת מים, אולם המים שנאספים נקיים יותר, דבר שמקטין את בעיית הריחות שנוצרים במים כאלה שעומדים כמה ימים.אחרי השטיפה הראשונית של הסבון מחזירים את המיכל כדי לאסוף את יתר המים עד סוף המקלחת.
3.1.2העברת המים למיכל האגירה (ידנית)
העברת המים ממיכל האיסוף למיכל האגירה נעשה ע"י הרמת מיכל האיסוף ידנית ושפיכת המים למיכל האגירה.הדבר אפשרי, מכיווו שמיכל האגירה מותקן נמוך (כ-90 ס"מ). במערכות בהן מיכל האגירה יותקן גבוהה, שיטה זו אינה ישימה ויש צורך להשתמש במשאבה.
בשלב זה יש להקפיד לעמוד על משטח למניעת החלקה, כדי לא להחליק בזמן הרמת מיכל האיסוף ושפיכת המים ממנו.
\
2.2שימוש במים האגורים
3.1.3סגירת כניסת המית הנקיים לניאגרה
כאשר יש מים במיכל האגירה סוגרים את כניסת המים הנקיים לניאגרה.יש לזכור לפתוח את הברז כאשר מיכל האגירה ריק.
3.1.4העברת המים הממוחזרים לניאגרה
אחרי הורדת המים בשירותים מפעילים את המשאבה הידנית ע"י כמה לחיצות.המים ממשיכים לזרום מכוח חוק הכלים השלובים.כאשר הניאגרה מלאה, פותחים את ברז כניסת האויר במשאבה כדי להפסיק את זרימת המים.יש לזכור לסגור אותו לאחר כמה שניות.
מכיוון שהניאגרות לא שקופות, אין אפשרות פשוטה לדעת שהיא התמלאה וצריך להפסיק את פעולתה.אפשרות אחת לפתרון היא לספור שניות.אני מדדתי 20 עד 30 שניות לחצי מיכל ו60 שניות למיכל מלא.אפשרות אחרת היא לפתוח מעט את פתח כניסת המים הנקיים ולשמוע מתי הפתח נסגרת.
=> 20 עד 60 שניות=>
3יתרונות וחסרונות
על אף פשטות המערכת וההפעלה הידנית של כל הפעולות בתהליך, השימוש בה מראה שישנם גם כמה יתרונות שכדאי שיהוו חלק מהשיקולים מתכנון מערכות משוכללות יותר.
3.1יתרונות
מיכל האגירה נמוך ואינו מחובר לצינורות - מאפשר הוצאה פשוטה לניקוי פעם בשבוע-שבועיים.
אין צורך בשימוש בחשמל במקלחת.
שטיפה ראשונית של הסבון לביוב ולא למערכת המיחזור - מונע ריחות (בזבוז של כ-20% ממי המקלחת).
פחות מחצי דקה להעברת המים ממיכל האיסוף למיכל האגירה, לעומת זמן של יותר מדקה הצפוי בשימוש במשאבה (תלוי בעוצמת המשאבה).
3.2חסרונות
העברה ידנית של המים.זהו החיסרון העיקרי, מכיוון שהוא מסורבל יחסית ולא כל אחד יכול להרים את מיכל האיסוף ולשפוך ממנו את המים (משקל של לפחות 20 ק"ג).
העברת המים תוך כי המקלחת אינה אפשרית.הזמן הנוסף הדרוש להעברת המים למיכל האגירה עלול להרתיע משתמשים פוטנציאליים.
שאיבה ידנית לניאגרה.על אף שההפעלה קלה, עדיין נדרש הידע להפעלה והס בלות לחכות עד שהניאגרה תתמלא כדי להפסיק את פעולת השאיבה.
חוסר אינדיקציה שהניאגרה מלאה. בעיה זו לא קיימת כאשר מיכל האגירה מותקן גבוהה והמים נכנסים לניאגרה דרך פתח הכניסה הרגיל.
פתיחה וסגירה ידנית של ברז הניאגרה כאשר יש או אין מים במיכל האגירה.
4שיפורים מתוכננים
להלן שיפורים המתוכננים במערכת כדי להפכה לבסוף שימושית לכל בני המשפחה.ע"פ ניסיוני בהתקנת המערכת הנוכחית חלק מהרעיונות לא יהיו מעשיים ויהיה צורך בפתרונות חלופיים.
4.1משאבה להעלאת המים למיכל האגירה
הבעיה העקרית במערכת הנוכחית היא הערת המים מכל האיסוף למיכל האגירה.הפתרון צריך כנראה לכלול משאבה חשמלית.קיימות כמה אפשרויות לכך, כולל: משאבה טבולה במתח נמוך, משאבה המותקנת על הרצפה בגובה מיכל האיסוף, משאבת יניקה המותקנת גבוה, משאבה ידנית.
הבעיות העיקריות הצפויות בבחירת המשאבה הן בטיחות ההפעלה, מנגנון להדלקה וכיבוי (ידני או אוטומטי), קלות ההתקנה, ספיקת המשאבה (הזמן שלוקח לשאוב את המים) וגובה המים אליו המשאבה מסוגלת לשאוב את המים.
3.1.5משאבה טבולה במתח נמוך (12/24V)
משאבה טבולה של V12או 24V מאפשרת חיבור שימוש אפילו בזמן המקלחת.אפשר להשתמש במשאבה לניקוז מים מסירות.
שים לב: המשאבה טבולה לכן מתח נמוך הכרחי למנוע סכנת התחשמלות!למרות המתח הנמוך, המשאבה מחוברת דרך שנאי למערכת החשמל בבית ולכן לא ברור אם השימוש בה בטוח לגמרי!
3.1.6משאבה לא טבולה המותקנת בגובה מיכל האיסוף (על הריצפה)
גם משאבה זו רצוי שתעבוד במתח נמוך, על אף שהיא נמצאת מחוץ למיכל האיסוף.הבעיות העיקריות הצפויות הן ההתקנה על רצפת האמבטיה ושהצינור למשאבה צריך להיות מלא מים כדי שהמשאבה תעבוד.
3.1.7משאבת יניקה המותקנת גבוהה
משאבת יניקה מסוגלת לשאוב גם כשצינור המים ריק בהתחלה, לכן אפשר להתקין אותה גבוה., התקנה שנראית יותר בטיחותית.
במקום מיכל איסוף, אפשר להשתמש באגנית מקלחון.פתרון זה מחייב כנראה שאיבת מים בזמן המקלחת.לשם כך יש להתקין את האגנית מעל ריצפת המקלחת, כך שאפשר יהיה לחבר את הצינור למשאבה לפתח הניקוז של האגנית.
בגלל ההגבהה, יתכן ויהיה צורך להגביהה את ראש הטוש כדי שראש המתקלח יהיה נמוך יותר מהטוש.
במקום אגנית מקלחון אפשר להשתמש אולי, לפחות לשלב הניסיונות בארגז טיט (קיים בגודל של כמטר על מטר).
4.3התקנת מיכל האגירה גבוה
כדי לבטל את הצורך בשאיבת המים ממיכל האיסוף לניאגרה יש להתקין את מיכל האגירה גבוה מספיק מעל הניאגרה כך שהמים יכנסו לניאגרה בעזרת כוח הכובד בלבד.בדיקה ראשונית שעשיתי מראה שכדי שלחץ המים ממיכל האגירה יהיה גבוה מספיק כדי שהמים יכנסו לניאגרה, הפרש הגובה בין המיכל לניאגרה צריך להיות מטר לפחות.